
Degustační menu pro mlsné jazýčky
Degustační menu je gurmánským zážitkem pro všechny milovníky jídla. Na návštěvníky čeká nejen předkrm společně s hlavním chodem a dezertem, ale také i mnoho mezichodů . Druhy jídel jdou zvoleny tak, aby se k sobě chuťově hodily a doplňovaly se navzájem. Jejich kombinace návštěvníkům přináší naprostý gurmánský zážitek, na který budou vzpomínat velmi dlouho. Milovníci jídla a pití si tak mohou užít několik blažených hodin plných jídla či pití. Přidejte se mezi ně.
Degustace neznamená se doslova najíst a napít, ale ochutnávat různé pokrmy a nápoje, ke kterým byste se nikdy nemuseli ani dostat. Smyslem degustace je senzorická analýza pokrmů a nápojů. Důležitými smysly jsou tedy čich, zrak a chuť. Chuť se rozděluje na 4 základní směry, a to na sladkou, kyselou, slynou a hořkou. Každý vnímá chuť jinak. Zrak u degustace je také důležitým smyslem, neboť se říká, že se jí očima. Z části je to pravda. Kdybychom měli na talíři krásně nazdobený pokrm, který by byl bez chuti, pustili bychom se do něho. Kdyžto když na talíři vidíme jídlo, které je tam jen „pláclé“ nemáme kolikrát ani chuť jej ochutnat, přestože může být tento pokrm lahodný. A co se týká čichu, i tento smysl zde hraje důležitou roli. To, co nám krásně voní, nás přitahuje mnohdy více než pokrm bez vůně.
V každé kultuře existuje určitá forma terapeutické masáže; popisy mnoha metod, které jsou používány dodnes, známe z nejstarších zapsaných lékařských textů. Čínský rukopis z roku 2700 před naším letopočtem doporučuje každé ráno provádět automasáž „proti nachlazení.